Sporun çocuklar üzerindeki sosyal, fiziksel ve psikolojik katkısını günümüzde herkes bilmekte. Peki doğru spor branşı seçimi, hangi yaşta hangi spor branşı ile tanışması çocuğumuzun geleceği için doğru bir seçim olur? bu gibi soruları her ebeveyn kendine defalarca soruyor ve büyük bir kafa karışıklığı yaşıyor.
Sosyal medyanın da etkisi ile çocuklarımız adeta bir robot gibi sürekli olarak spor branşlarına yönlendiriyoruz. Futbol, yüzme, basketbol, tenis ve daha nicesi. Bu kadar seçenek arasında elbette seçim yapmak çok zor ve yorucu bir karar. Rehber niteliğindeki bu makalede sizlerin doğru seçimi hangi kriterler ile yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.
- Çocuğunuzun İlgi Alanları ve Kişiliklerini Anlamaya Çalışın
Oyunlarını gözlemleyin: Oyunlar çocukların en doğal ortamlarıdır. Oyun ortamında gerçek kişiliklerini, duygularını bizlere filtresiz bir şekilde gösterirler.. Bazı çocuklar enerjilerini yoğun fiziksel aktivite ile atarken bazıları ise hem fiziksel aktivite hem de zihinsel aktivite ile enerjilerini vücutlarından atarlar. Doğal oyun ortamların onların bu eğilimleri hakkında bize çok net bir fikir verir. Bazen çocuklarımızın oyun ortamlarında doğal bir lider olduğunu hepimiz gözlemleriz. Bazen sadece durup odaklanır ve akılcı bir yol ile oyununu oynar ve fiziksel aktivitesini yapar. Burada ebeveyn ve öğretmenlerine de büyük bir rol düşüyor.
Soru sormaktan korkmayın: Bizler çocuklarımız ile iletişim kurmadan onları anlamaya çalışıyoruz. Çocuklara ilginç buldukları branşlar ve oyunlar hakkında soru sorabilirsiniz. Unutmayın ki çok farklı ve yaratıcı bakış açıları ile bizleri şaşırtmayı her zaman çok severler.
2. Çocukların yaşlarını gözardı etmeyin
Okul Öncesi Dönem (3-5 Yaş): Çocuklar bu yaşlarda eğlenceli oyunlar oynamaktan oldukça fazla zevk alırlar. Yine bu yaşlarda temel motor becerilerin gelişimi ön plandadır. Vücudun tamamını aktive eden branşlar seçilmelidir.
Erken Çocukluk (6-9 Yaş): Bu yaştaki çocuklar yavaş yavaş yapılandırılmış spor branşlarına katılım sağlamaya hazırdır. Kurallara ve takım çalışmasına uyum sağlamaya başladıkları yaştır.
Ergenlik Öncesi (10-12 Yaş): Bu yaş grubu takım çalışmasına tam uyum sağlayabilir ve branşlarla ilgili strateji geliştirebilir. Karmaşık yapıları kolaylıkla çözümleyebilir.
3. Fiziksel ve Sağlıkla İlgili Durumlar
Fiziksel Uygunluk: Çocuklarınızın fiziksel yeteneklerini de göz önünde bulundurarak bir spor branşı seçmek oldukça önemlidir. Her zaman önerilen şey fiziksel bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka bir doktor tarafından sağlık kontrolünden geçirilmesi ilerleyen dönemlerde oluşabilecek sağlık problemlerinin de önüne geçebilir.
4. Zaman Yönetimi ve Önemi
Antrenman ve Oyun Programları: Günümüzde çocukların günlük yaşam programları oldukça yoğun olabiliyor. Çocukların programlarını da göz önüne alarak onları çok fazla robotik bir duruma getirmeden zevk alarak yapabilecekleri spor branşlarına yönlendirmek devamlılık açısından oldukça önemlidir.
Dönemsel veya Sezon Sporları: Çocuklarımızla spor branşlarını belirlerken onların disiplinli bir şekilde devamlılığını sağlamak ve başarı hissiyatını tattırmak için seçilecek branşın dönemsel mi yoksa sezon boyu gerçekleşecek bir branş mı olduğu oldukça önemlidir. Bu durumu çocuklarınız ile detaylı bir şekilde görüşüp karara bağlayabilirsiniz.
5. Sosyal Dinamikler
Takım Sporları ve Bireysel Sporlar: Takım sporlarının ve bireysel sporların incelendiğinde çocukların gelişiminde farklı faydaları vardır. Bazı çocuklar takım sporlarına uyumu kolayca sağlarken bazı çocuklar daha çok bireysel branşlara yönelebilmektedir. Bu süreçte çocuğunuzu da yakından tanıma fırsatı sağlayacaksınız.
6. Maliyet ve Erişilebilirlik
Ekipmanlar: Günümüz ekonomik koşullarında çocuklarımızı birden fazla spor branşı ve aktiviteye yönlendirmenin ekonomik zorlukları da oldukça fazladır. Bu durumda tercihlerimizi sürdürülebilirlik açısından da doğru yapmakta fayda var.
Erişilebilirlik: Bazen çok istediğiniz bir spor branşı şehrinizde veya bulunduğunuz yerde olmayabilir. Bunun için uzak mesafeler giderek katılım sağlamak bir süre sonra yorucu ve sıkıcı hâle gelebilir. İşte bu sebepten dolayı tercihen erişimi kolay bir yer seçmek bizlere kolaylık sağlar.
7. Uzun Vadeli Potansiyel ve İlgi
Gelecek Fırsatları: Çocuklarımız spor branşını seçerken o anlık duygular ve zevkleri için seçerler. Bizler gibi geleceği olup olmayacağı veya bir meslek haline getirip getirilmeyeceği kaygısı ile bir tercih yapmazlar. Bu noktada onları zaman zaman bilgilendirebilir ama kesinlikle bir beklenti ile spor branşına yönlendirmemeliyiz.
Sürdürülebilirlik ve İlgi: Çocukların ilgileri zamanla ve dönemsel olarak değişebilir ve farklılaşabilir. İleride sevmeye başlayacağını düşündüğümüz bir spor branşından ziyade çocukları heyecanlandıran ve ilgilisini çeken bir branşa yönlendirilmeleri daha doğru olur.
8. Olumlu Bir Deneyime Teşvik Etmek
Eğlenmeye ve Öğrenmeye Odaklanma: Çocuklarda öncelik her zaman eğlenme odaklıdır. Eğlenirken yeni becerileri de öğrenebilir. Rekabet ve kazanma ortamından ziyade birlikteliği ve arkadaşlığın önemini anlaması daha doğru bir tercihtir. Sürekli rekabet ortamında olması ileriki zamanlarda tükenmişliğe ve duygusuzluğa, empati eksikliğine yol açar.
Destekleyin ve Teşvik Edin: Çocukların performansı ve sonuçları ne olursa olsun her zaman desteklenmeye ihtiyacı var. Onların yaptıkları küçük adımları destekleyin ve başarı duygusunu çocuklara tattırın.
9. Sporu Diğer Aktiviteler İle Dengelemek
Okul Sorumlulukları: Çocuklarımızı bu dönemde bütünsel bir gelişim sağlamaya yönlendirmemiz oldukça önemli. Bir spor branşı ile ilgilenerek akademik yaşantısını boşlamasına izin vermemeliyiz. Spor branşı ile ilgilenmesi onun zaman yönetimi ve disiplinini olumlu yönde etkiler.
Diğer İlgi Alanları: Çocuklar genelde yapıları gereği sürekli yeni arayış ve merak duygusu içerisindedir. Karşısına çıkabilecek fırsatları da doğru değerlendirmek ve yönlendirmek önemlidir.
Doğru spor branşı seçimi çocukların gelişimine direkt olarak etki etmekte sosyal, fiziksel ve akademik gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Bir alandaki gelişim çocuklarımızın diğer alanlarına da olumlu etki yapar ve kendini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olur.
Bizim asıl amacımız rekabetçi bir ortamda çocuklarımızı yetiştirmek değil dengeli ve aktif bir gelişim sağlamaktır. Takım disiplinine uymayı, zamanını iyi yönetmeyi ve başkalarına saygılı olmayı bu tür spor ortamlarında kolaylıkla öğrenebilir.
Sporun Pusulası.
Bir yanıt yazın